Samen met haar zuster Janny sloot Henny zich aan bij de verzetsgroep van de communist Piet Oosterbroek. Vooral Janny werd een belangrijk koerierster voor Oosterbeek. Hij stond weer onder commando van de gewestelijk leider van het verzet op de Veluwe: Berend Dijkman.

Bij de weduwe Tijssen aan de Garderenseweg 10 in Putten kwamen verzetsmensen regelmatig bij elkaar.
Door het verraad van Dijkman op 15 november 1944 vielen zeer veel verzetsmensen in handen van de fanatieke SD’ers (Sicherheitsdienst) uit Apeldoorn.
Bij invallen bij de familie Simon aan de Postweg en de familie Tijssen op 14 december 1944 werden moeder Tijssen en haar beide dochters opgepakt, ook andere aanwezigen werden gearresteerd en afgevoerd. Ze werden gedeporteerd naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn: het hoofdkwartier van de SD.

Daar werden met name Janny Tijssen en Aartjen Simon zwaar gemarteld door de wrede SD’ers. In maart 1945 kwamen de Puttense vrouwen, ook de vrouw van burgemeester Van Geen, haar dochter en schoondochter, aan in Kamp Westerbork.
In Kamp Westerbork kregen ze een kampnummer op hun overall en moesten ze werkzaamheden verrichten: o.a. batterijen sorteren en zilverpapier van het gewone papier scheiden. Henny kreeg nummer 44 op haar overall.
Op 11 april 1945, vlak voor de bevrijding van Kamp Westerbork, werden 116 vrouwen onder wie 14 vrouwen uit Putten, onder begeleiding van Duitse soldaten lopend afgevoerd richting Groningen: de zogenaamde ‘Vrouwenmars’. Er werd vooral ’s nachts gelopen, steeds onder de bedreiging doodgeschoten te worden. In de nacht van 13 en 14 april waren de Duitsers opeens verdwenen omdat de Canadezen naderden.

HENNY HIELD EEN DAGBOEKJE BIJ:
‘VRIJDAG 13 EN ZATERDAG 14 APRIL 1945 OM HALF ZES VRIJ! ZONDAG 15 APRIL NAAR DE KERK.’
Op 18 april kregen de bevrijde vrouwen bezoek van … Prins Bernhard in Grijpskerk.

 

Via Kamp Westerbork gingen ze dolblij op weg naar huis.
‘ZATERDAG 21 APRIL PUTTEN. BIJ DE LUITENANT GEWEEST, SIGARETTEN EN SNOEP. THUIS!’

Voor meer informatie:

De Dames Tijssen